Zakaj graditi svojo email listo?

/Oglas/

idiot
“Če ne gradiš svoje email liste, si idiot.” Derek Halpern

Veliko slovenskih blogerjev in podjetij dela veliko napako, ko se pred grajenjem email liste naročnikov osredotoča na grajenje svojega Facebook ali Twitter profila. Vprašajte se naslednje – če boste poslali svojo novico 100 sledilcem na Facebooku, Twitterju ALI 100 naročnikom, kje bo večji odstotek vpogledov?

Odgovor je, če ne drugega, statistično zelo preprost. Vprašajte se ponovno, koliko Facebook in Twitter posodobitev statustov dobite vsak dan in koliko emailov? Statistična verjetnost za večji odstoted vpogledov je definitivno na strani emaila. In tu se vsa zgodba pravzaprav prične.

V članku vam bom predstavil, kako s pomočjo 7 osnovnih tipov email obrazcev zgraditi email listo naročnikov. (opomba: omenjeni osnovni tipi email obrazcev veljajo predvsem za WordPress platformo, ki jo uporabljam tudi sam, vendar jih je moč najti v vseh drugih sistemih)

Neizpodbitno dejstvo je, da ne glede ali ste v spletnem poslu ali imate fizični posel, morate z vašimi strankami in potencialnimi strankami ohranjati tesne stike. Ena izmed najcenejših rešitev kako to storiti, je zgraditi email listo naročnikov. Zakaj? Ker ima vsaka oseba na tem svetu vsaj 1 email račun.

Vaši email naročniki so že prešli tisto prelomno točko, ko so vam s svojim emailom dali tudi svoje zaupanje. Na ta račun je precej lažje:

 • Pripeljati obisk k vašim novim člankom.
 • Poglobiti razmerje s strankami.
 • Pošiljati targetirane ponudbe, ki vam lahko pomagajo nekaj malega zaslužiti.

Kdaj je torej najboljši način pridobivanja email liste naročnikov? TAKOJ! Ne čakajte. Ne čakajte na to, da boste napisali super vsebino v obliki “podkupnine” za vaše bralce, ne čakajte na super moderno grafično podobo obrazca. Preprosto začnite graditi svojo email listo še danes!

Kar je najlepše – najboljši način pridobivanja več email naročnikov je izjemno preprost – uporabite več različnih email obrazcev! Ali lahko s tem pretiravate in ste neokusni? Seveda. Ali bodo nekateri obiskovalci zaradi tega takoj zapustili vaše spletno mesto? Seveda. Ali vam bodo zaradi tega pisali spletni troli, ki vam bodo pametovali, da delate veliko napako? Zna se zgoditi. Resnica je le ena. Vse kar šteje, so mnenja vaših strank oziroma najbolj zvestih obiskovalcev, ki se vpišejo na vaše novice.

Toda, kam postaviti email obrazce, da bodo vašim obiskovalcem vidni?

1. Stranski stolpec (ang. sidebar)

Vrh stranskega stolpca je zgodovinsko gledano najbolj pogosto mesto, kjer se bo pojavil email obrazec in ravno zaradi tega ga bodo vaši obiskovalci najprej pričakovali na tem mestu.

Primer:
stranski stolpec

Prednosti:

 1. Primarna postavitev obrazca na vsakem spletnem mestu.
 2. Obrazec podpirajo bolj ali manj vsi WordPress vtičniki za gradnjo email liste.
 3. Nekateri WordPress vtičniki omogočajo prikaz različnih oblik email obrazcev, ki se prilagajajo glede drugačne vsebine na spletni strani.

Pomanjkljivosti:

 1. Obiskovalci lahko postanejo “slepi” na to obliko email obrazca, kar lahko pripelje do nižjih konverzij.

Primer WordPress vtičnika: Genesis eNews Extended (brezplačno) (izključno za WordPress teme, ki temeljijo na Genesis platformi)

2. Pojavno okno (ang. popup)

Pojavno okno se dobesedno pojavi čez vašo spletno stran in prekrije vsebino z namenom, da pritegne vašo pozornost. V nekaterih nišah prinaša izjemne rezultate, medtem ko v nišah, kot je IT lahko celo zmanjša vaše konverzije v email naročnike.

Primer:
popup

Prednosti:

 1. Zelo izrazit položaj na spletni strani.
 2. Pojavno okno se v 100% osredotoči na zajem obiskovalčevega emaila, zato izjemno dobro konvertira.
 3. Pojavno okno podpira izjemno veliko kvalitetnih WordPress vtičnikov.

Pomanjkljivosti:

 1. Zna biti vsiljiva oblika email obrazca in zlahka odvrne obiskovalca, če se obrazec uporablja prekomerno ali na nepravilen način.
 2. Ni učinkovit v vseh nišah, še posebej v tehničnih nišah ne. Nujno testiranje!

Primer WordPress vtičnika: Ninja Popups for WordPress (20$)

3. Feature box

T.i. feature box je običajno nameščena tik pod glavo spletnega mesta in menijem. Nekateri blogerji jo uporabljajo samo na domači strani, medtem ko ostali tudi na drugih delih spletnega mesta (npr. znotraj prispevkov in strani).

Primer:
feature box

Prednosti:

 1. Obrazec je postavljen na izrazito vidno mesto, ki obenem ne zakriva vsebine.
 2. Zelo dobro konventira (pretvori obiskovalce v email naročnike).

Pomanjkljivosti:

 1. Email obrazec je ponavadi precej velik in “potisne” vsebino nižje.
 2. Zelo malo WordPress vtičnikov podpira to obliko email obrazca.

Primer WordPress vtičnika: Plugmatter Feature Box Pro (37$)

4. Na koncu članka

Email obrazec na dnu članka je postavljen na precej samoumevnem mestu – takoj za člankom. Ko nekdo prebere vaš celoten članek, je očitno da mu je vaša vsebina všeč. Zakaj mu torej ne bi ponudili vpisa na novice na očitnem mestu?

Primer:
na dnu članka

Prednosti:

 1. Relativno nevsiljiv.
 2. Zelo dobro konvertira že zaradi dejstva, da je obiskovalec prebral celoten članek in je precej večja verjetnost, da se bo prijavil na novice.

Pomanjkljivosti:

 1. Precej skrito mesto za nekoga, ki že ve, da bi se prijavil na novice.
 2. Relativno malo tovrstnih specializiranih WordPress vtičnikov.

Primer WordPress vtičnika: Genesis eNews Extended (brezplačno) (izključno za WordPress teme, ki temeljijo na Genesis platformi)

5. Drsno okno (ang. slide-in)

Drsno okno je oblika email obrazca, ki je sprva skrit in zdrsi na zaslon šele po določenem času. Običajno se pojavi v spodnjem desnem kotu. Na našem spletnem mestu se pojavi takrat, ko obiskovalec pregleda vsaj 60% spletnega mesta.

Primer:
slide in

Prednosti:

 1. Pritegne pozornost in ni tako vsiljiv kot pojavno okno.
 2. Dobro konvertira.
 3. Drsno okno se da zelo lahko nastaviti, da se pojavi šele, ko obiskovalec naredi na spletnem mestu neko akcijo (je na spletnem mestu določen čas ali se pomakne preko polovice članka ipd.).

Pomanjkljivosti:

 1. Nekaterim obiskovalcem zna biti vsiljiv.
 2. Le omejeno število vtičnikov podpira tovrstno obliko email obrazca.

Primer WordPress vtičnika: Scroll Triggered Boxes (brezplačno)

6. Na vrhu strani (ang. notification bar)

Email obrazec je postavljen čisto na vrhu spletne strani (ali čisto na dnu) in običajno ostane na fiksnem mestu tudi ko se obiskovalec pomika nižje po strani.

Primer:
notification bar

Prednosti:

 1. Hitra in enostavna vzpostavitev.
 2. Konverzije na začetku znajo biti zelo dobre.
 3. Prednost tega obrazca je v tem, da se ga lahko uporablja ne samo za zajem emaila, temveč tudi za preusmeritev spletnega prometa na pristajalno stran.

Pomanjkljivosti:

 1. Ko obiskovalci postanejo “slepi” na tovrsten email obrazec, konverzije hitro upadejo.

Primer WordPress vtičnika: Hello Bar (brezplačno)

7. Pristajalna stran (ang. landing page)

Pristajalna stran je celotna spletna stran, ki je posvečena zajemu emaila. Pristajalna stran in pojavno okno imata skupno točko v tem, da 100% osredotočita obiskovalca na email obrazec, imata pa tudi eno bistveno razliko. Pri pristajalni strani se je obiskovalec ponavadi sam odločil, da jo bo obiskal.

Primer:
landing page

Prednosti:

 1. Še posebno dobro konvertira takrat, ko na stran pošljete targetiran spletni promet (npr. od spletnega oglasa).
 2. Ima dovolj prostora, da lahko navedete obiskovalcu vse razloge, zakaj se naj vpiše na vašo email listo.

Pomanjkljivosti:

 1. Pristajalna stran zna biti zelo zapletena za postavitev.
 2. Visoka zapustna stopnja (ang. bounce rate), saj je pristajalna stran po svojem namenu slepa ulica (ponavadi se preko nje ne vrača nazaj na spletno mesto).
 3. WordPress vtičniki za postavitev pristajalnih strani so ponavadi dragi.

Primer WordPress vtičnika: Optimize Press

Sem kaj pozabil?

V članku sem opisal 7 osnovnih tipov email obrazcev za grajenje email liste naročnikov. Kaj je vsem skupnega? Vse, razen obrazca pod komentarji lahko najdete na moji spletni strani (pa še tega sem imel, toda sem ga zaradi specifičnosti umaknil). Ali sem zaradi tega doživel upadec spletnega prometa? Niti malo. Ali sem bil zaradi tega kritiziran? Ja, dobil sem 1 mail od preko 9000 unikatnih obiskovalcev do sedaj.

Ali se je splačalo? Nedvoumno! Preko 270 targetiranih naročnikov s katerimi sem vzpostavil tesne odnose in z dobrimi 5% le teh danes tudi tako ali drugače poslovno sodelujem.

V kolikor imate kakršno koli vprašanje, me lahko vprašate spodaj v komentarjih ali mi pišete.

O avtorju

Tilen Mandelj je strokovnjak za marketing, mentor in coach. Je lastnik spletnega mesta GR8, ki z vami deli strast do podjetništva. V kolikor potrebujete njegov poslovni nasvet, ga lahko kontaktirate.

Naslovna slika: Flickr

/Oglas/

error: Content is protected !!