Vodič: Kako narediti spletno stran z WordPress

/Oglas/

Ko govorimo o spletnem poslu je spletna stran eden izmed najpomembnejših stikov s stranko. Predstavljajte si, da delate posel in morate vsakemu znova razlagati kako in kaj. Sliši se precej zamudno kajne? Delo si lahko zelo olajšate s postavitvijo spletne strani. Vsak, ki se prvič srečuje s postavitvijo spletne strani bo zagotovo rekel, da je to zanj pretežko in predrago in rajše naročil spletno stran pri firmi, ki se s tem ukvarja in plačal 200, 500 ali celo 1000€ za čisto osnovno spletno stran. Zato smo v nadaljevanju za vas pripravili vodič, kako si lahko sami postavite spletno stran za manj kot 20€ na leto!

Kaj potrebujemo? 
  • računalnik z dostopom do interneta
  • domeno – spletni naslov vaše nove spletne strani (primer www.zasluzi.net)
  • gostovanje – strežnik, kjer bo vaša nova spletna stran gostovala
  • wordpress – osnova vaše nove spletne strani
  • tema oz. predloga – dizajn vaše nove spletne strani (po želji)
Gostovanje 

Na spletu najdemo veliko ponudnikov gostovanja. Za začetek vam priporočamo, da izberete slovenskega ponudnika gostovanja HOSTKO. Gostovanje lahko zakupite s klikom na spodnji banner:

Domena

Domena je spletni naslov vaše nove spletne strani, ki pretvori naslov strežnika v naslov spletne strani – domeno (primer www.zasluzi.net). Poznamo različne končnice domen (.net, .com, .si, .eu, .org,…). Priporočamo vam nakup domene pri ponudniku Hostko, saj bo vaša domena samodejno pripravljena in vam ne bo potrebno nastvavljati ničesar.

Na spletu obstaja tudi veliko brezplačnih ponudnikov, kot recimo tale, vendar morate nato spremenit imenske strežnike (nameservers) vaše domene pri izbranem registrarju (Hostko).

WordPress 

WordPress je najbolj razširjeno orodje za izdelavo spletnih strani na svetu in poganja kar 24% celotnega interneta! Veliko ponudnikov gostovanja (tudi Hostko) ponuja orodje za namestitev WordPressa in drugih aplikacij na strežnik s samo enim klikom. Če pa izberete brezplačnega ponudnika boste to najverjetneje morali narediti sami.

Ročna namestitev WordPress-a

Sedaj moramo WordPress downloadati. Dobite ga tukaj! Ko ste na strani kliknite na gumb Download WordPress 4.3.1 (številka se lahko spremeni – to samo označuje verzijo wp). wordpress Sedaj moramo datoteko shraniti na računalnik.

Ko je datoteka shranjena jo je potrebno odpreti.

Datoteke moramo razširiti. V programu kliknite “razširi v”, označite “namizje”  in kliknite “v redu”. Datoteka se nam mora sedaj prikazati na namizju.

Sedaj moramo odpreti program FileZilla s katerim bomo datoteke naložili na strežnik. 
Ko ste uspešno povezani s strežnikom odprite mapo public_html

in zbrišite datoteko default.php.

Sedaj odprimo mapo wordpress na namizju, označimo vse datoteke, in jih povlečemo v program FileZilla, v prostor kjer smo zbrisali datoteko default.php.

V spodnjem okencu vidimo prenos datotek.

Sedaj moramo počakati da se vse datoteke naložijo na strežnik. Ko so vse datoteke naložene vrstica prenosov izgleda takole:

Sedaj v brskalniku (Mozilla Firefox, Internet Explorer, Google Chrome…) odpremo svojo stran. Na strani se nam mora prikazati oblaček v katerem kliknemo na gumb “Create a Configuration File”. 
Odpre se nam nova stran na kateri kliknemo na gumb “Let’s go!”

Odpre se nam stran na kateri moramo vpisati podatke od MySQL podatkovne baze. Podatke smo dobili v Vodič: Brezplačno gostovanje in domena. Upam da ste si jih shranili.

Prepišite le tisto kar je znotraj “! Primer: “primer123” —> vstavite primer123 Datoteka wp-confing.php se nam ni ustvarila samodejno zato jo moramo ustvariti ročno.

Odprite program FileZilla in mapo public_html. Najdite datoteko wp-confing-sample.php. Datoteko prenesite na namizje ter jo odprite z beležnico. Izbrišite vsebino in kopirajte vsebino na strani v beležnico ter datoteko shranite kot wp-confing.php ter jo shranite na strežnik v mapo public_html. Na strani sedaj kliknite “Run the install” Izpolnite podatke: naslov strani vaše uporabniško ime na strani geslo vaš e-mail kliknite na gumb Install WordPress. 
Sedaj se vam prikaže okno ki vas obvesti da je inštalacija bila uspešna. Kliknite na gumb  “Log in”. 
in se prijavite z imenom in geslom, ki ste ga vpisali pri inštalaciji.

Ko kliknemo na gumb Log in smo preusmerjeni na nadzorno ploščo kjer lahko urejamo, dodajamo,brišemo članke in druge stvari.

Tema

Če želimo, da naša spletna stran izgleda profesionalno lahko naložimo poljubno temo ali jo kupimo na themeforest.net ali podobnih straneh…

 

 

(vir: www.i-igre.si)

Slika: Phil Oakley 

/Oglas/

error: Content is protected !!