Tako lahko v supermarketu privarčujete na stotine evrov

/Oglas/

“Čeprav se zavedam, da obstajajo ljudje, ki jih trgovci dobro plačujejo za študije, ki vključujejo celo to, da vedo, kako v trgovini razporediti različne stvari, da bodo ljudje v ‘pravilnem vrstnem redu’ zapravili čim več, se mi vedno zgodi, da kupim več, kot sem nameravala,”priznava Saša. “Težava je tudi v kopičenju stvari. Saj že imava dve škatli kosmičev, pa kupiva še dve, da bo ‘za rezervo,” doda Janez.

Je zgodba znana tudi vam? Ampak na srečo – če imajo trgovci strokovnjake, ki jih podučijo, kako naj čim bolj temeljito oberejo vašo denarnico, obstajajo tudi strokovnjaki, ki razlagajo, kako med polnimi policami in vse bolj agresivnim oglaševanjem celo prihraniti. Predlagajo vam naslednje …

1. Nikoli ne nakupujte brez nakupovalnega seznama!
Tako ne boste nakupovali impulzivno, ampak boste svoj nakup skrbno načrtovali, po drugi strani pa tudi ne boste pozabili, da doma že imate zalogo mleka in jajc ter oboje prinesli domov namesto kruha, zaradi katerega ste se pravzaprav sploh odpravili v trgovino.

2. Če ste prišli v trgovino z nakupovalnim seznamom, se ga držite!
Že mogoče, da revija stane samo 2 evra, a če boste kakšno kupili vsake 3 dni, bo to konec meseca naneslo že kar čedno vsoto denarja. Tudi dobrote, ki skoraj dobesedno visijo z blagajne, medtem ko čakate, da pridete na vrsto, najbrž niso na vašem seznamu, kajne? Preprosto: tam so zato, ker je precej verjetno, da boste med čakanjem postali slabe volj, ‘padel vam bo sladkor’ in naenkrat se 80 centov ali 2 evra ne bo zdelo veliko. Kaj pa, če boste to storili vsak dan, celo leto?

3. Primerjajte cene različnih pakiranj.
Pravilo, da so večja pakiranja vedno ugodnejša od nakupa več manjših zavitkov istega produkta, ne držijo vedno, zato vedno preračunajte.

4. Pustite nakupovalni voziček ali košarico pri miru.
Potrebujete samo kruh in mleko ali pa pet manjših stvari? No, potem lahko to nesete v rokah. Ko bodo polne, boste pač nehali nakupovati. Tako se boste omejili na res najnujnejše!

5. Stvari, ki jih ne potrebujete, niti ne glejte.
Paco Underhill, avtor knjige ‘Zakaj nakupujemo’, razkriva, da trgovci sredi trgovine namenoma ‘razstavljajo’ še nekaj produktov po akcijski ceni ali pa kakšne novosti, da s tem ustvarijo gnečo, ki vas prisili, da se ustavite. In potem se ozirate naokoli, gledate police … in na eni strani se veča nakupovalni apetit, na drugi pa pada kontrola ‘varčnega jaza’. Ostanite osredotočeni! Naj vas ne premamijo niti degustacije najnovejše prehrambene ponudbe.

6. Držite se sten trgovine.
Trgovci ob stene ponavadi postavijo pekovske izdelke, hladilnike z mlečnimi izdelki, mesom in zelenjavo. Ljudje, ki živijo po načelo ‘prehrambene piramide’, pravijo, da je tako povsem dovolj, da se večino nakupovalnih dni sprehodijo le ob stenah trgovine. Slaščice, pijače in podobno, kar se nahaja bolj na sredini, je sicer mamljivo, a ne nujno potrebno za zdravo prehrano ter škodljivo denarnici.

7. Pozabite na zvestobo blagovni znamki.
To ni zakonska zveza, ampak boj za nizke cene in kakovostne produkte. Poleg tega. Če vam cenejša blagovna znamka ni všeč, lahko še vedno presedlate nazaj na staro ob naslednjem nakupovanju.

8. Kupite generične proizvode.
Ti so cenejši, proizvajalci pa so ponavadi celo enaki. Res je sicer, da imajo ponavadi očem manj prijetno embalažo, a kakovost je pogosto enaka.

9. Pametno uporabite kupone iz letakov.
Letaki trgovin v resnici niso namenjeni vašim prihrankom, ampak vas trgovci želijo z njimi zvabiti v trgovino, potem pa vam izprazniti račun. Zato jim dodajajo ‘majhne dobrote’, kot so kuponi za popuste ali brezplačne izdelke. Namesto da brezglavo stečete v trgovino in kupite vse, kar je (menda) 50 % ceneje, premislite, kaj v resnici potrebujete in kako vam lahko pri tem pridejo prav dodatni popusti. V mislih imejte tudi, da trgovci vsaj enkrat tekom leta znižajo skoraj vse izdelke, zato počakajte, če izdelka ne potrebujete res takoj.

10. Ne odhajajte v trgovino vsak dan.
Za marsikoga je to enostavno ‘del dneva’, podobno kot jutranja kava ali odhod v službo, a večkrat kot greste v trgovino, več je možnosti, da boste zapravljali denar. V bistvu ga boste zapravili več, kot če enkrat na mesec opravite velik nakup, za takrat določite proračun in sestavite natančen seznam stvari, ki jih potrebujete.

11. Preverite račun!
Še posebej pri stvareh, ki so znižane ali na razprodaji, računalnik pogosto zazna polno ceno. Ni treba, da zadržujete celo vrsto in natančno preučujete cel račun, dovolj bo že, če gledate na monitor, kjer se sproti izpisujejo zaračunane cene. Če odkrijete napako, vas naj ne bo sram nanjo opozoriti prodajalca. Navsezadnje gre za vaš denar.

12. Nakupujte sami!
Raziskave so pokazale, da pari, večje druščine in predvsem starši z otroci, naenkrat zapravijo občutno več denarja.

13. Ne hodite v trgovino s praznim želodcem.
Lačni kupijo več. Oči so tako ali tako vedno lačne, ko svoje pritožbe doda še želodec, pa ste na dobri poti so zapravljanja, ki ga boste kasneje obžalovali.

14. V trgovino pojdite peš ali s kolesom.
Tako boste morali kupiti manj, saj težkih nakupovalnih vrečk v nasprotnem primeru ne boste mogli odnesti domov.
Seveda vam ne obljubljamo, da se boste z upoštevanjem teh nasvetov lahko prehranjevali za en evro na dan, bi pa naj ob koncu meseca prihranili vsaj 20 evrov, če se osredotočimo samo na nakupovanje hrane.

(vir: cekin.si)

/Oglas/

error: Content is protected !!