Naš svet je predvsem Evropa, zlasti Hrvaška

/Oglas/

Večni popotniki potujejo po vsem svetu, kar ob letalih in zdajšnjih cenah poletov ni nič posebnega. Kljub temu pa večina slovenskih potovanj poteka predvsem v Evropi, najpogosteje na hrvaško morje. Lani so slovenski državljani na Hrvaškem turistično prenočili 5,2-milijonkrat. To število naših prenočitev je večje, kot je bilo predlani, pa vendar skoraj za četrtino manjše kot v rekordnem letu 1987.

Smeri potovanj se z letnimi časi spreminjajo. Slovenski statistični urad je z anketami ugotovil, da je bila v lanskem prvem četrtletju večina slovenskih zasebnih in poslovnih potovanj na območju Evrope, saj je delež zasebnih dosegel 93 odstotkov, delež poslovnih potovanj pa 97,6 odstotka. Tudi v tem mrzlem, smučarskem času je bilo 35,1 odstotka zasebnih potovanj na Hrvaško, v Italijo se je odpravilo 23,6 odstotka potnikov, v Avstrijo 18,1, v Bosno in Hercegovino 6,8 odstotka itd. Med daljšimi zasebnimi potovanji sta bila v prvem četrtletju najpogostejša cilja Italija, namreč 37,4 odstotka in Avstrija 22,3 odstotka.

Tudi med lanskimi spomladanskimi potovanji, namreč tistimi, opravljenimi aprila, maja in junija, jih je bilo v Evropo usmerjenih 98,5 odstotka zasebnih in 95,4 odstotka poslovnih. V drugem četrtletju je bilo na Hrvaško usmerjenih že 67 odstotkov zasebnih potovanj, v Bosno 6,3, v Italijo 5,2 odstotka itd. Med poslovnimi potovanji jih je bilo tačas 31,2 odstotka v Nemčijo in 10,1 odstotka v Italijo.

/Oglas/

error: Content is protected !!