Na dan zasluži 37 milijonov: to so milijarderji, ki so letos zaslužili največ

/Oglas/

Čeprav večino povprečnih Zemljanov še vedno stiska kriza, bogataši s tem nimajo težav. Najbogatejši so namreč svojim milijardam dodali še nekaj kupov denarja.

Med številnimi lestvicami, ki se po navadi pojavijo ob koncu leta, je tudi božična lestvica milijarderjev, ki so v tekočem letu premoženje najbolj povečali.

Večjih presenečenj na seznamu, ki zajema služenje denarja med 1. januarjem 2013 in 31. decembrom 2013, sicer ni, podobno kot več let zapored na vrhu kraljujeta ameriška bogataša Warren Buffett in Bill Gates.

10. Carl Icahn, 7,2 milijarde dolarjev
Potem ko je njegova finančna družba Ichan Capital Management letos uspešno poslovala predvsem na račun delnic Netflixa in Herbalifea, se je precej povečalo tudi premoženje njenega lastnika.

9. Lui Chee Woo, 8,3 milijarde dolarjev
Ustanovitelj družbe Galaxy Entertainment Group je letos postal tudi drugi najbogatejši Azijec, za prihodnje leto pa načrtuje občutno širitev svojega igralniškega posla.

8. Larry Page, 9,3 milijarde dolarjev
Soustanovitelj Googla je 3 milijarde zaslužil samo v 24 urah, ko je oktobra Googlova delnica dosegla absolutno najvišjo vrednost. Android pa je medtem postal najbolj priljubljen operacijski sistem mobilnih telefonov, poganja namreč 43 odstotkov tovrstnih naprav.

7. Sergej Brin, 9,3 milijarde dolarjev

Pageov kolega, prav tako soustanovitelj Googla, zadolžen za posebne projekte Google X, je svoje premoženje letos povečal za slabih 5 odstotkov in je »težak« 30 milijard ameriških zelencev.

 

6. Masayoshi Son, 10,3 milijarde dolarjev

Ustanovitelj Softbank, največje internetne in telekomunikacijske družbe v Aziji, je ob poku »dotkom« balončka izgubil 70 milijard, a se očitno vrača v velikem slogu. Njegovo bogastvo se je v zadnjem letu več kot podvojilo, z 8,8 na 19,1 milijarde dolarjev. Med drugim je odmevala investicija v finsko družbo Supercell.

5. Mark Zuckerberg, 10,5 milijarde dolarjev
Čeprav se številni sprašujejo, kako dolgo bo trajalo, preden se Facebook sesuje pod lastno težo, njegov ustanovitelj tega v denarnici vsekakor ne čuti.

4. Jeff Bezos, 11,3 milijarde dolarjev
Ustanovitelj družbe Amazon ima za seboj poslovno gledano dobro leto, Bezos pa se je z nakupom Washington Posta podal še na področje izdajanja časopisov.

3. Sheldon Adelson, 11,4 milijarde
V igralniški dejavnosti recesije ne poznajo.

2. Bill Gates, 11,5 milijarde
Potem ko je šlo Carlosu Slimu nekaj slabše, je spet postal najbogatejši Zemljan, leto končuje z 72,6 milijarde dolarjev, kar je 19-odstotno povečanje v primerjavi z lani.

1. Warren Buffett, 12,7 milijarde
Direktor družbe Berkshire Hathaway je na dan povprečno zaslužil 37 milijonov dolarjev.

(vir: 24ur.com)

/Oglas/


error: Content is protected !!