Kaj so affiliate oz. partnerski programi in kako lahko zaslužim z blogom

/Oglas/
V prejšnjem članku smo se naučili, kako lahko zaslužimo s pisanjem bloga, tokrat si bomo pa pogledali, kako lahko z affiliate oz. partnerskimi programi monetiziramo svoj blog na zelo enostaven način.

Torej imamo svojo spletno stran, redno objavljamo novo vsebino, da bi pritegnili veliko število obiskovalcev, vendar pa se še vedno mnogi sprašujete, kako lahko zaslužite od spletnega prometa. Eden izmed najboljših načinov je vsekakor affiliate marketing.

affiliate

Kaj je Affiliate Marketing? 

Affiliate marketing je veja trženja, v kateri podjetje nagradi affiliate partnerja (nas) za vsakega kupca ali uporabnika, ki je opravil nakup preko partnerske sledilne povezave.Ta industrija ima štiri ključne točke:
– trgovec
– omrežje (ki skrbi za partnerje ter obračunavanje provizij partnerjev)
– založnik (affiliate)
– stranka (tisti, ki kupi izdelek)
Affiliate partnerje lahko gledamo kot neodvisne promotorje, ki prejemajo provizijo od vseh prodaj, ki so jih pripeljali. Njihova naloga je v bistvu je preprosta, saj morajo le čim bolje predstaviti izdelek ali storitev potencialnim kupcem.
Postati affiliate je zelo preprosto. Obstaja na tisoče in tisoče spletnih affiliate programov in mrež, ki sprejmejo skoraj vsakogar. Registracija v okviru teh programov je v večini primerov brezplačna.

Kaj so affiliate programi? 

Preprosto povedano so affiliate programi partnerski programi, kjer se trgovina in partner (affiliate) dogovorita, da bo trgovec partnerju, ki prodaja affiliate izdelke ali storitve plačal provizijo za pošiljanje spletnega prometa na svojo spletno stran. Z vidika trgovca je afiiliate odličen način za pospeševanje prodaje ter je lahko tudi zelo poceni in učinkovita tržna strategija.
Koncept affiliate trženja na internetu je leta 1994 patentiral William J. Tobin, ustanovitelj PC Flowers & Gifts. Kljub temu lahko rečemo, da je Jeff Bezos, ustanovitelj in izvršni direktor podjetja Amazon.com populariziral to idejo kot strategijo Internet marketinga. Amazon ni bil prvi trgovec, ki je ponudil affiliate program, vendar je njegov program prvi, ki je kasneje služil kot model za druge programe.

Vrste affiliate programov

Obstajajo različni dogovori med trgovcem in partnerjem, ampak poznamo 3 glavne tipe provizij:

Plačilo na prodajo ali strošek na prodajo (pay per sale, cost per sale, cost per aqusation)
S tem tipom provzije boste plačani za vsako prodajo, ki jo opravi stranka, ki pride na spletno stran trgovca preko vaše sledilne povezave.
Delitev dobička (revenue share)
Ta tip provizije se najpogosteje uporablja pri naročninah, ki se plačujejo vsak mesec. Na primer vi pripeljete stranko, ki se naroči na video na zahtevo in vsak mesec boste dobili določen % provizije od te stranke.
Plačilo na klik, cena na klik (pay per click, cost per click) 
S tem načinom plačila boste dobili vnaprej določen znesek, vsakič, ko kdo klikne na vaš affiliate link, ne glede na to, ali je opravil nakup ali ne.
Ostali tipi provizij so še, plačilo na prikaz (pay per impression), plačilo na klic (pay per call) in plačilo na kontakt (pay per lead), vendar se pri klasičnem affiliate marketingu redkeje uporabljajo.

Prednost affiliate programov pred običajnimi oglaševalskimi programi je, da affiliate program plača partnerju šele, ko pride do želenega rezultata. Klasično oglaševanje, kot recimo televizijski oglasi, internet oglaševanje (google,…) in jumbo plakati so relativno tvegani za oglaševalce, ker je potrebno plačati za oglas samo na podlagi predpostavk o njegovi učinkovitosti.

Multi-tier programi

Ta struktura je podobna večstopenjskemu trženju oz. mrežnemu marketingu (MLM). V multi-tier affiliate programih se realizirani dobiček (iz prodaje, klikov in podobno) razdeli na vse uporabnike v hierarhični mreži. Plačilo na prvi stopnji (tier 1) je enako rednim affiliate programov. Člani na nižjih nivojih dobijo sorazmerno nižjo provizijo.

Affiliate omrežja

Affiliate omrežja delujejo kot posredniki med partnerji in spletnimi stranmi trgovcev z affiliate programi. Glavna prednost partnerske mreže je, da sledijo vsem dejavnostim partnerjev, organizirajo plačila in pomagajo partnerjem vzpostaviti povezave na njihovih spletnih straneh. Različne partnerske mreže ponujajo različne dodatne funkcije, vendar jih večina omogoča napredno statistiko, kjer si lahko partnerji in trgovci ogledajo poročila o klikih, nakupih, zaslužku,… Affiliate omrežja so uporabna za tiste, ki želijo zaslužiti denar z affiliate programi in želijo imeti več trgovcev na enem mestu, saj predstavljajo širok spekter affiliate programov na enem mestu in tako lahko enostavno najdejo dober program, ki je primeren za njihovo spletno stran. Nekatera izmed najbolj priljubljenih partnerskih omrežij so MoreNiche, LinkShare, ClickSure, Shareasale, Commission Junction, ClickBank,…

Kako postati Affiliate

Če imate spletno trgovino in želite povečati svojo prodajo brez velikih stroškov lahko naredite svoj affiliate kot trgovec in pridobite affiliate partnerje. Če pa imate blog in želite zaslužiti nekaj denarja se lahko pridružite kateri izmed affiliate omrežij.

Tehnologija affiliate programov

Torej, kako trgovec ve, da ste mu ravno vi pripeljali stranko? Odgovor je, da obiskovalec dejansko ni šel neposredno trgovcu ampak preko vaše unikatne sledilne povezave, ki vsebuje več kosov informacij, vključno z:
– identifikacijsko številko affiliate partnerja
– identifikacijsko številko prodajalca
– URL trgovca
Ko nekdo klikne na povezavo, sistem naloži »piškotek« oz. »cookie«, ki pove, kdo je poslal obiskovalca temu trgovcu. Nato, sistem preko posebne sledilne kode na spletni strani trgovca zabeleži podatke o nakupu (datum, vrednost, ddv, poštnino,…) in izračuna vrednost provizije.
Partnerski programi so eden izmed najbolj donosnih načinov monetizacije spletnih strani. Mnogi blogerji že uspešno služijo samo z affiliate programi.

Naslovna slika: https://www.flickr.com/photos/seoplanter/7460433732

/Oglas/

error: Content is protected !!